četvrtak, 08 septembar 2016 08:36

Otvorene Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru

Svečanom ceremonijom na stadionu Marakana otvorene su 15. Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru, koje će trajati do 18. septembra. Rio de Žaneiro je ponovo domaćin igara, nepunih dvadeset dana nakon što je ugašen olimpijski plamen. Na ovim igrama učestvovaće 6.315 sportista, koji su predstavnici 176 zemalja.

U defileu su učestvali sportisti iz 160 država svijeta, među kojima i dvoje crnogorskih sportista, atletičarka Marijana Goranović i plivač Ilija Tadić, koji je i nosio crnogorsku zastavu na otvaranju.Tadić će plivati u disciplinama 50 i 100 metara slobodno, dok će Goranović, kojoj su ovo druga uzastopne Paraolimpijske igre, nastupiti u bacanju diska i kugle. Prvi put u istoriji, Igre će biti emitovane u 154 države, što je za 30 odsto više u odnosu na London.

08092016 a

Paraolimpijce je porukom podrške oduševio i Rafael Nadal, maskote su prve prodefilovale čuvenom Marakanom, nakon čega je uslijedio program uz vatromet.

Brazilski predsjednik Mišel Temer izviždan je na otvaranju igara.To je označilo i nastavak protesta u kojem od prošlog učestvuje nekoliko desetina hiljada Brazilaca, koji podržavaju nedavno smijenjenu predsjednicu Dilmu Rusef.

Odlazak Dilme Rusef, koja je opozvana zbog namještanja javnih računa, označao je i kraj 13 godina ljevičarske vlade u toj zemlji.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner