srijeda, 30 novembar 2016 16:09

Nikšić za vikend domaćin golbal turnira

Nikšić će 3. i 4. decembra biti domaćin međunarodnog golbal turnira, na kojem će učestvovati osam ekipa iz sedam država, saopštio je organizator.

Golbal je specijalizovana paraolimpijska disciplina za osobe sa teškoćama vida.

Navodi se da će drugi turnir okupiti ekipe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Grčke, Bugarske i Crne Gore.

Saopšteno je da će turnir, čiji je pokrovitelj Paraolimpijski komitet, biti organizovan u okviru obilježavanja 3. decembra, međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Predsjednik golbal kluba Nikšić, organizatora manifestacije, Goran Macanović kazao je da će turnir biti svojevrsna provjera za crnogorski goalbal.

On je najavio da crnogorsku reprezentaciju sljedeće godine očekuje prvo učešće na Evropskom prvenstvu C divizije, koje će od 4. do 11. septembra biti odigrano u Moldaviji.

"Ekipe koje učestvuju na turniru su veoma kvalitetne, a kreću se od evropskog ranga za C diviziju do ekipe Slovenije. Slovenački golbalisti su na nedavno održanom Evropskom prvenstvu B divizije u Portugalu osvojili treće mjesto i izborili plasman u A diviziju, koju čine osam najboljih reprezentacija u Evropi", kazao je Macanović agenciji MINA.

On je naglasio da evropske reprezentacije dominiraju na svjetskoj sceni, podsjećajući da je na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru zlatno odličje osvojila Litvanija.

"Golbal je sportska igra sa zvučnom loptom namijenjena osobama oštećenog vida. Na programu je paraolimpijskih igara i jedan je od najpopularnijih sportova za osobe sa invaliditetom. Igra se u više od 120 država svijeta", kazao je Macanović.

Prema njegovim riječima, golbal se igra na parketu, a igralište je veličine odbojkaškog terena (9 x 18 metara).

"Ekipu čine tri igrača, centar i dva krila, a igraju se dva poluvremena po 12 minuta. Ukoliko ekipa povede rezultatom sa deset razlike utakmica se prekida i registruje tim rezultatom.
Igrači su u polju igrališta raspoređeni, svako ispred svog gola", rekao je Macanović.

On je kazao da se lopta mora kotrljati, kako bi protivnička odbrana mogla procijeniti putanju lopte i spriječiti njen ulazak u gol.

"Igrači golbala se orjentišu na više načina na terenu: napipavanjem gola iza sebe, napipavanjem kanapa zalijepljenih samoljepljivom trakom na pod terena i po zvuku zvončića u lopti. Igrači nose poveze na očima, kao i štitnike za laktove, koljena i kukove. Golbal se igra sa loptom težine 1,25 kg i prečika 25 centimetara", kazao je Macanović.

On je precizirao da se lopta upućeje prema protivničoj ekipi potezom sličim bacanjem kugle u kuglanju, a ciljje da ona uđe u gol, koji je širok kao i teren – devet i visok 1,3 metra.

"Lopta ne smije preletjeti sopstveni dio terena, odnosno liniju od šest metara od gol linije, već mora napraviti kontakt sa terenom prije te linije i nastaviti da se kotrlja ili skakuće prema protivničkoj ekipi. Ne smije ni da odskače više od visine gola. Ukoliko se to desi dosuđuje se penal, što znači da igrač koji je napravio prekršaj, mora sam da brani cijelu širinu gola", kazao je Macanović.

Prema njegovim riječima, za vrijeme utakmice, u sali mora biti tišina, kako bi igrači čuli zvuk zvončića u lopti.

"Publika navija, kao i u tenisu, kada se igra prekine", zaključio je Macanović.

Preuzeto s portala Vijesti.me

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner