petak, 04 oktobar 2019 12:09

Bašanović: Uključiti što veći broj OSI u sportske aktivnosti

Osnovni cilj međunarodnog stonoteniskog turnira – Podgorica open, osim sportskog natjecanja, je uključivanje što većeg broja lica sa invaliditetom u sportske aktivnosti i društvene procese, kazao je predsjednik podgoričkog stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom Luča, Dejan Bašanović.

Turnir će okupiti više od 60 stonotenisera iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Crne Gore, među kojima su i osvajači medalja sa navećih evropskih, svjetskih takmičenja i Paraolimpijskih igara.

Potvrđeno je učešće Hrvatice Helene Dretar Karić, koja je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju u ekipnom dijelu.

Takmičenje će biti održano u kategorijama od 3-5 (osobe korisnici invalidskih kolica) i 6-10 (stojeći stav).

“Glavna dimenzija turnira, osim sportskog natjecanja, je uključivanje što većeg broja lica sa invaliditetom u sportskim aktivnostima, kako bi se i na taj način što više uključili u društvene procese, a što je na kraju svima nama i zajednički cilj. Pri tome treba imati u vidu, da se ostvarivanjem dobrih rezultata na međunarodnoj sceni, mogu ostvariti benifiti koji im mogu omogućiti bolji i kvalitetniji život”, rekao je Bašanović agencciji MINA.
Osvajač evropske bronze na Evropskom prvenstvu u Helsingborgu uputio je poziv svim osobama sa invaliditetom da se, ukoliko imaju afinitete prema sportskim disciplinama, jave kako bi ih i putem Paraolimpijskog komiteta uključili u trenažne procese.

“Nadam se da će turnir i ove godine ispuniti očekivanja svih učesnika i u narednim godinama nastaviti sa širenjem kako broja takmičara tako i broja prijavljenih reprezentacija”, rekao je Bašanović.

Bašanović je, sa Filipom Radovićem i Lukom Bakićem, činio ekipu koja je u Helsingborgu osvojila istorijsku bronzu, prvu ekipnu medalju u paraolimpijskom sportu na na zvaničnim međunarodnim takmičenjima.On je istakao da je posebna inkluzivna vrijednost turnira činjenica da će se u nedjelju biti odigran i prvi turnus redovnog juniorskog prvenstva Crne Gore u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Za subotu je planiran program u pojedinačnoj konkurenciji, dok će u nedjelju biti odigran ekipni dio turnira.

Svečano otvaranje turnira u dvorani Sportsko kulturnog centra Univerziteta Crne Gore zakazano je za subotu u deset sati.

Organizatori turnira su Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom Luča, Stonotenski savez Crne Gore i Paraolimpijski komitet, a biće odigran pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih i Glavnog grada Podgorica.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner