petak, 21 septembar 2018 16:21

Golbal selekcija cilja opstanak u B diviziji na EP u Poljskoj

Primarni cilj golbal reprezentacije Crne Gore na Evropskom prvenstvu (EP) B divizije je opstanak, kazao je selektor Nikola Čurović. Šampionat Evrope biće odigran od 25. do 30. septembra u poljskom Horozovu.

Crnu Goru će u Horozovu predstavljati Veselin Vuković, Marko i Nikola Nikolić, Goran Macanović, Mirnes Ramović i Velizar Obradović.

Selektor Čurović kazao je da crnogorski golbalisti razmišljaju samo o opstanku, ali i da se potajno nadaju da mogu prirediti iznenađenje i plasirati se u A diviziju.

"Sa velikom dozom optimizma putujemo na EP. Iza nas je težak trenažni proces i uspješno obavljene pripreme u Nikšiću i na Žabljaku, tako da smatram da smo tempirali formu za EP. Zdravlje nas je poslužilo i omogućilo da plan i program sprovedemo u djelo", kazao je Čurović na koonferenciji za novinare.

On je istakao da golbalisti putuju u Poljsku da pokažu da uspjeh koji su napravili prošle godine nije slučajnost i da su sa razlogom među 20 najboljih evropskih selekcija.

"Idemo sa primarnim ciljem da izborimo opstanak u B diviziju i zato realno imamo kvalitet. Potajno se nadamo da možemo prirediti iznenađenje i plasirati se u A diviziju. Imamo težak žrijeb, prvog dana igramo sa najboljima. Tako je bilo i prošle godine, tada se pokazalo kao dobro", rekao je Čurović.

Kapiten Marko Nikolić kazao je da Crna Gora nije favorit da bude prva u grupi, ali da jeste da izbori četvrtfinale i ostvari cilj – opstanak u B diviziji.

On je naglasio da se reprezentacija dobro pripremila i da za Poljsku putuje motivisana.

"Ukrajina je jak protivnik, dolazi iz A divizije i ima veliku želju da se ponovo vrati. Mađarska je konstantni učesnik B divizije, zna da igra za opstanak. Izrael je prošle godine igrao polufinale B divizije i kokurentan je i ove za A diviziju. Grčka je osvajač C dvizije prošle godine, perspektivna ekipa, koja može biti iznenađenje", kazao je Nikolić.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić naglasio je da je EP B divizije još jedan veliki izazov za crnogorske golbaliste.

"Posebno smo ponosni jer je to tipični paraolimpijski sport i što u jednom timskom sportu reprezentujemo Crnu Goru na velikom takmičenju po drugi put. Nastupiće u veoma jakoj konkurenciji, ali ne sumnjam da će dati svoj maksimum i da nas, kao ni do sada, neće razočarati", kazao je Tomić.

On je istakao da POK do kraja godine očekuju još dva velika izazova - nastupi na šampionatima svijeta u stonom tenisu i šahu.

"Filip Radović sredinom oktobra u Celju debitovaće na šampionatu svijeta. Šahistu Predraga Nikača očekuje pojedinačno Svjetsko prvenstvo u šahu za osobe bez i sa smetnjama vida u Halkidikju od 11. do 21. oktobra", kazao je Tomić.

Crnogorska reprezentacija u subotu putuje u Horozov. Prvog takmičarskog dana, u utorak, odigraće dva meča sa Ukrajinom i Grčkom, dok će se dan kasnije sastati sa Mađarskom i Izraelom.

Rivali u B grupi biće Portugal, Španija, Velika Britanija, Slovenija i domaćin, Poljska. Plasman u četvrtfinale, nakon pet kola, izboriće po četiri selekcije iz obje grupe. Posljednjeplasirane selekcije iz grupe sele se u C diviziju, gdje će im se pridružiti i selekcija koja šampionat završi kao osma.

Najbolje tri selekcije sa šampionata iz Horozova izboriće viši rang, A diviziju.

Crna Gora je igranje u B diviziji izborila osvajanjem srebrne medalje na prošlogodišnjem debitantskom Evropskom prvenstvu C divizije u moldavskom Kišinjevu.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner