MARIJANA GORANOVIĆ

MARIJANA GORANOVIĆ je rodjena u Nikšiću. Bavi se atletikom, disciplinom bacanje kugle u kategoriji F40 ( osobe niskog rasta). Atletikom se bavi od 2007.godine i prva je paraolimpijka Crne Gore koja je ostvarila A paraolimpijsku normu za nastup za paraolimpijskim igrama u Londonu. U Londonu je nastupila pred 85.000 gledalaca i osvojila je 7.mjesto. 2011.godine je na Svjetskom prvenstvu u  Novom Zelandu takodje bila sedma, a 2012. na evropskom prvenstvu u Holandiji je osvojila peto mjesto. 2015 godina je izborila plasman za nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi u bacanju kugle i bacanju diska.Kruna njene karijere je bila Evropsko prvenstvo u Grosetu na kojem je postala vicesampionka Evrope u bacanju kugle i time zavrijedila status vrhunskog sportiste Crne Gore.Marijana je nastupila i na Paraolimpijskim igrama u Rio de Zaneiru i to u dvije discipline,bacanju kugle  u kojem je osvojila 8.mjesto u velikom finalu, i 9.mjesto u bacanju diska  Trenira u Podgorici, kod trenera  Igora Tomića.


MILOŠ RANITOVIĆ

MILOŠ RANITOVIĆ je rodjen u Baru. On je atletičar sa oštećenjem vida, kategorija F/T12. Potiče iz sportske porodice.Svoj raskosan talenat pokazao je  u Lionu u Francuskoj, kada je ušao u finale Svjetskog prvenstva u skoku u vis i zauzeo sedmo mjesto. Nosilac je dvije norme u skoku u dalj i skoku u vis za evropsko prvenstvu u Velsu.,gdje je ostao stepenicu ispod postoljaNjegov najbolji rezultat je ostvaren u Dohi na Svjetskom prvenstvu 2015 godine,kada je zauzeo 5.poziciju sa preskocenom visinom 179cm koliko je bila i visina medalje..Ucesnik je i Evropskog prvenstva u Italijanskom Grosetu 2016 godine na kojem je takodje zauzeo 4.mjesto.Nastupio je i na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017.godine. Trenira u Novom Sadu sa poznatim strucnjakom  Goranom Celetom- Obradovićem.


FILIP RADOVIĆ

FILIP RADOVIĆ je rodjen na Cetinju. Bavi se stonim tenisom i nastupa u kategoriji S10. Jedan je od najtalentovanijih crnogorskim paraolimpijaca sa svojih 16.godina.Imao je  zapažene nastupe na evropskim prvenstvima 2011.god. u Splitu, a 2013 u Linjano ( Italiji).2015 godina je za Filipa bila najuspjesnija u dosadanjoj karijeri gdje je uspio da trijumfuje na masters turnirima u Linjanu, Kluzu, Bratislavi.Kruna dobrih rezultata dosla je sa Evropskog prvenstva odrzanog u Danskom Vejleu,kada je uspio da osvojio bronzanu medalju,prvu u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta. Izabran je za najuspjesnijeg sportistu 2015 godine u izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.  Izuzetne rezultate postiže i  u redovnoj konkurenciji, gdje je osvojio pregršt medalja na takmičenjima u svojoj uzrasnoj kategoriji, a dvije godine zaredom je i vicešampion u seniorskoj konkurenciji. Bio je u sastavu crnogorske seniorske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Tokio 2014.godine Stekao je zvanje vrhunskog sportiste.2017.godine je osvojio jos jednu bronzanu medalju na Evropskom prvesntvu u Laskom,Slovenija, kao i tri medalje na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Djenovi ,i to dvije zlatne u pojedinacnoj konkurenciji i u igri parova, dok je srebro osvojio u ekipnoj konkurenciji.Trenira u Uzdinu,Srbija sa trenerom Nikolaem Lupuleskim.


ILIJA TADIĆ

ILIJA TADIĆ je rodjen u Budvi. Bavi se plivanjem u kategoriji S9. Iako ima 16.godina jedan je od naj perspektivnijih plivaca u Crnoj Gori.. Već ima zapažene rezultate na parolimpijskim mitinzima širom Evrope, od kojih izdvajamo 6.osvojenih medalja u Berlinu 2013.godine, i dvije medalje na igrama mladih u Brnu, 2011.godine. Ilija Tadic je uspio da izbori vizu za Paraolimpijske igre u Rio de Zaneiru u januaru ove godine na mitingu u Splitu i  to na 50 i 100 m slobodnim stilom. Ilija Tadic je nosio crnogorsku zastavu na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara u Rio de Zaneiru.Na Paraolimpijskim igrama u Riju  u kvaliifikacijama na 100 m slobodnim stilom  zauzeo je 17.poziciju. Ucesnik je finala Evropskog prvenstva 2016 godine koje je odrzano u Portugalskoj Madeiri u kojem je osvojio 6.mjesto,kao i Svjetskog prvenstva u Meksiko Sitiju 2017.godine na kojem je plivao dva finala 50 i 100 m slobodnim stilom u kojima je osvojio 6. odnosno 8.mjesto. 2017.godine je osvojio srebrnu medalju na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Djenovi u trci na 100 m slobodnim stilom.Do kraja 2017.godine je trenirao u Novom Sadu kod treenra Vladmira Ristica.Trenutno trenira u Budvi sa trenerom Danijelom Franetom.


VESELIN VUKOVIĆ

VESELIN VUKOVIĆ je rodjen u Bijelom Polju. On je atletičar sa oštećenjem vida, kategorija F/T 13. Naiskusniji je crnogorski paraollimpijac, sa preko 25.godina takmičarskog iskustva. Višestruki je prvak države i prvak Balkana u troskoku.Svoju sportusku karijeru zavrsio je 2015 godine na drzavnom atletskom prvenstvu koje je odrzano u Baru. Angažovan je i kao trener atletske paraolimpijske reprezentacije Crne Gore.

 


min sporta

cok

ipc

 cges

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA