PETAR KASOM

PETAR KASOM je član reprezentacije Crne Gore u para alpskom skijanju.

Iako ima samo 14 godina već je imao nekoliko zapaženih nastupa na paraolimpijskim kampovima i takmičenjima u regionu.Pored toga i u redovnom skijaskom programu je jedan od najtalentovanijih crnogorskih skijaša u svom uzrastu.

2015.godine je izabran za najuspješnijeg mladog sportistu u izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

Petar Kasom je svojim rezultatima zavrijedio status stipendiste Paraolimpijskog komiteta Crne Gore za 2020.godinu.

Nadamo se da će Petar Kasom u skorijoj budućnosti i predstavljati Crnu Goru na zimskim paraolimpijskim igrama.
RADMILO BARANIN

RADMILO BARANIN je rodjen na Zabljaku.Dugi niz godina je u paraolimpijizmu, kao ucesnik maratonskih trka i igrac kosarke u kolicima.Pronasao se u atletici gdje je pod dirigentskom palicom trenera Igora Tomica i Veljka Cegara uspio da ostvari normu u bacanju kugle Svjetsko prvenstvo u Dohi 2015 godine, gdje je zauzeo 9. mjesto.To je bila samo uvertira pred 2016 godinu,koja je za njega i za paraolimpijski pokret bila najuspjesnija.Naime, na Evropskom atletskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Grosetu (Italija) postao je sampion Evrope u bacanju koplja. Ovo sjajno takmicenje je kompletirao osvajanjem srebrne medalje i u bacanju diska. Radmilo Baranin je osvajanjem ovih medalja zavrijedio status vrhnskog sportiste Crne Gore. Trenira u Podgorici, kod trenera Veljka Cegara i Igora Tomića.


MARIJANA GORANOVIĆ

MARIJANA GORANOVIĆ je rodjena u Nikšiću. Bavi se atletikom, disciplinom bacanje kugle u kategoriji F41 ( osobe niskog rasta). Atletikom je pocela da se bavi od 2007.godine i prva je paraolimpijka Crne Gore koja je ostvarila A paraolimpijsku normu za nastup za paraolimpijskim igrama u Londonu. U Londonu je nastupila pred 85.000 gledalaca i osvojila je 7.mjesto. 2011.godine je na Svjetskom prvenstvu u  Novom Zelandu takodje bila sedma, a 2012. na evropskom prvenstvu u Holandiji je osvojila peto mjesto. 2015 godina je izborila plasman za nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi u bacanju kugle i bacanju diska.Kruna njene karijere je bila Evropsko prvenstvo u Grosetu-Jun 2016, na kojem je postala vicesampionka Evrope u bacanju kugle i time zavrijedila status vrhunskog sportiste Crne Gore.Marijana je nastupila i na Paraolimpijskim igrama u Rio de Zaneiru i to u dvije discipline,bacanju kugle  u kojem je osvojila 8.mjesto u velikom finalu, i 9.mjesto u bacanju diska . Trenira u Podgorici, kod trenera Veljka Cegara i Igora Tomića.


MILOŠ RANITOVIĆ

MILOŠ RANITOVIĆ je rodjen u Baru. On je atletičar sa oštećenjem vida, kategorija F/T12. Potiče iz sportske porodice.Svoj raskosan talenat pokazao je  u Lionu 2013 godine, kada je ušao u finale Svjetskog prvenstva u skoku u vis i zauzeo sedmo mjesto. Nosilac je dvije norme u skoku u dalj i skoku u vis za evropsko prvenstvu u Velsu.,gdje je ostao stepenicu ispod postoljaNjegov najbolji rezultat je ostvaren u Dohi na Svjetskom prvenstvu 2015 godine,kada je zauzeo 5.poziciju sa preskocenom visinom 179cm koliko je bila i visina medalje ali je zbog veceg broja pokušaja opetr ostao bez medalje. Učesnik je i poslednjeg Evropskog prvenstva u Italijanskom Grosetu 2016 godine na kojem je takodje zauzeo 4.mjesto Trenira u Novom Sadu sa poznatim strucnjakom  Goranom Celetom- Obradovićem(trener Ivane Spanovic).


FILIP RADOVIĆ

FILIP RADOVIĆ je rodjen na Cetinju. Bavi se stonim tenisom i nastupa u kategoriji S10. Jedan je od najtalentovanijih crnogorskim paraolimpijaca sa svojih 16.godina.Imao je  zapažene nastupe na evropskim prvenstvima 2011.god. u Splitu, a 2013 u Linjano ( Italiji).2015 godina je za Filipa bila najuspjesnija u dosadanjoj karijeri gdje je uspio da trijumfuje na masters turnirima u Linjanu, Kluzu, Bratislavi.Kruna dobrih rezultata dosla je sa Evropskog prvenstva odrzanog u Danskom Vejleu,kada je uspio da osvojio bronzanu medalju,prvu medalju sa velikog takmičenja u istoriji crnogorskog paraolimpijskog pokreta. Izabran je za najuspjesnijeg sportistu 2015 godine u izboru Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i prijestonice Cetinje.  Izuzetne rezultate postiže i  u redovnoj konkurenciji, gdje je osvojio pregršt medalja na takmičenjima u svojoj uzrasnoj kategoriji, a trenutno je šampion Crne Gore u seniorskoj konkurenciji. Bio je u sastavu crnogorske seniorske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Tokio 2014.godine Stekao je zvanje vrhunskog sportiste. Trenira u Uzdinu,Srbija sa trenerom Nikolaem Lupuleskim kojem u trenažnom procesu pomaže i njegov brat,legendardni Ilija Lupulesku.


ILIJA TADIĆ

ILIJA TADIĆ je rodjen u Budvi. Bavi se plivanjem u kategoriji S9. Iako ima 16.godina jedan je od naj perspektivnijih plivaca u Crnoj Gori.. Već ima zapažene rezultate na parolimpijskim mitinzima širom Evrope, od kojih izdvajamo 6.osvojenih medalja u Berlinu 2013.godine, i dvije medalje na igrama mladih paraolimpijaca u Brnu, 2011.godine. Ilija Tadic je uspio da izbori vizu za Paraolimpijske igre u Rio de Zaneiru u januaru ove godine na mitingu u Splitu i  to na 50 i 100 m slobodnim stilom. Ilija Tadic je nosio crnogorsku zastavu na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara u Rio de Zaneiru.Na Paraolimpijskim igrama u Riju  u kvaliifikacijama na 100 m slobodnim stilom  zauzeo je 17.poziciju. Ucesnik je finala Evropskog prvenstva 2016 godine koje je odrzano u Portugalskoj Madeiri u kojem je osvojio 6.mjesto.Trenira u Novom Sadu sa trenerom Vladimirom Risticem.


Još članaka...


min sporta3

cok

ipc

 cges

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom