četvrtak, 11 oktobar 2018 16:48

Nikač: Imam realne šanse za dobar rezultat

Crnogorski šahista, Predrag Nikač kazao je da, iako nije u potpunosti spreman, ima realne šanse da ostvari dobar plasman na Svjetskom pojedinačnom prvenstvu za osobe bez i sa smetnjama vida.

Šampionat će biti odigran od 11. do 21. oktobra u HalkidikijuNikač je kazao da će mu glavni konkurenti za visok plasman biti šahisti iz Rusije i Ukrajine.

"Ne idem na šampionat najspremiji, jer sam kao selektor ženske šahovske reprezentacije bio angažovan na nedavno završenoj Olimpijadi u Batumiju", kazao je Nikač na konferenciji za novinare.

On je Istakao da Rusija i Ukrajina dolaze u kompletno sastavu.

"Glavni konkurenti biće mi igrači iz Rusije i Ukrajine. Dolaze kompletne reprezentacije, koje su osvojile prva dva mjesta na Olimpijadi u Ohridu. Dolaze njihovi najbolji igrači", kazao je Nikač.

On je naglasio da je postavljen za šestog nosioca na turniru.

"Imam realne šanse za dobar rezultat, nadam se da ću uspjeti da osvojim neku od medalja", kazao je Nikač.

On se zahvalio Paraolimpijskom komitetu i Savezu slijepih Crne Gore, navodeći da nije bilo njihove nesebične pomoći i angažmana ne bi bilo ni učešća na SP.

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović, podsjeio da je ta asociijacija članica Međunarodne šahovske federacije osoba bez i sa smetnjama vida (IPCA) i da su njeni članovi i u prethodnom periodu učestvovali na različitim takmičenja.

Prema njegovim riječima, Šahovska reprezentacija osoba sa oštećenim vidom jedna je od prvih crnogorskih selekcija koja je nastupila na velikim takmičenjima nakon referenduma.

"Šah je oblast u kojoj osobe sa oštećenim vidom u punoj mjeri mogu da pokažu potencijale i svoje mogućnosti. Imamo i klub Zora, koji okuplja šahiste sa oštećenima vida. To je jedini klub osoba sa invaliditetom koji se takmiči sa klubovima iz redovne konkurenciji", rekao je Macanović.

On je poželio Nikaču dobru igru i puno uspjeha, navodeći da vjeruje da će crnogorsku javnost obradovati jednom od medalja.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić podsjetio je da je Nikač prošle godine na šahovskoj olimpijadi u Ohridu osvojio zlatnu medalju na prvoj tabli.

"SP je još jedno u nizu velikih takmičenja koje POK radi u više nego partnerskom odnosu sa Savezom slijepih. Već u ponedjeljak na SP u Celju putuje stonoteniser Filip Radović, možda i naš najveći potencijal u crnogorskom paraolimpijskom sportu", rekao je Tomić.

min sporta3

cok

ipc

 cges

epcg

pharmanova og

sport4everybody

TOYOTA

uniprom

rudnik uglja baner